Günlük olarak hesaplanan VaR değeri “karekök kuralı” ile istenilen dönem için hesaplanabilmektedir. Buradaki karekök kuralı farklı günlerdeki getirilerin arasındaki korelasyonun (autocorrelation) sıfır ve farklı günlerdeki varyansın da sabit (homoscedasticity) olduğu varsayımına dayanmaktadır.
İki değişkenin varsansı için kullanılan yaklaşım iki gün içinde kullanılabilir. Birinci gün ve ikinci günün toplam varyansı (iki günlük değişim) aşağıdaki gibi hesaplanmaktadır:
İki gün arasındaki korelasyon sıfır olur ve sabit varyans (homoscedasticity) başka bir değişle varyansın zamanla değişmeyeceği ve sabit kalacağı varsayımları altında yukarıdaki formül aşağıdaki hale gelmektedir:
Yukarıdaki formülden de anlaşılacağı üzere 2 günlük VaR hesaplamak için kök iki çarpmak belirli varsayımlar altında doğru olarak kabul edilmektedir. Kaç günlük VaR hesaplamak istiyorsak günlük hesaplanan VaR ile hesaplamak istediğimiz günün karekökünü çarpmak yeterli olacaktır. Görüleceği üzere varyans zamanın doğrusal bir fonksiyonu iken, standart sapma yani VaR değeri zamanın doğrusal bir fonksiyonu değildir.
Tartışma
Trackbacks/Pingbacks
Geri bildirim: VaR Modeli, Portföy Yaklaşımı ve CFaR Modelinden Farkı « finansal risk yönetimi - Mayıs 15, 2012