Finansal Risk Yönetimi

Globalizasyon ve teknolojik gelişmelere paralel olarak bilginin paylaşım hızı ve entegrasyonu akılları karıştıracak düzeydedir. Dolayısıyla bilgiye verilen tepki de aynı şekilde çok hızlı ve sık olabilmektedir. Bu durum, finansal piyasalardaki oynaklığın temel kaynağı olarak degerlendirilebilir. Piyasalar, dünyanın herhangi bir yerinde gerçekleşen veya gerçekleşmesi beklenen bir olaya anında tepki verebilmektedir. Tepkinin ana sebebi aslında yatırımcıların kendilerini beklenen veya gerçekleşen olayın sonuçlarına karşı korumak istemesinden başka bir şey değildir. Ancak ne gariptir ki bu istek riskin temel kaynağını oluşturmaktadır.

Bu tur oynaklıklar şirketlerin hedeflerine ulaşmasını kolaylıkla engelleyebilmektedir. USD/TL kurunun olumlu yönde hareket etmesi ve sonucunda şirketin gelirlerinin artması durumunda şirket yönetimi bunu şirketin başarısı olarak gösterebilirken, kurun olumsuz yönde hareket etmesinden dolayı suç genellikle kurlardaki oynaklığa atılmaktadır. Şirketler bu tarz yanlış uygulamaların önüne geçebilmek ve varlıklarını karlı bir şekilde sürdürebilmek için aşağıdaki adımları sırasıyla gerçekleştirmek zorundadır;

  • Risklerin doğru şekilde tanımlanması
  • Risk tutarının (risk haritasinin) belirlenmesi
  • Riskin doğru şekilde hesaplanması
  • Risk limitinin (risk iştahı) belirlemesi
  • Toplam riskin belirlenen risk limiti içerisinde kalması kaydı ile yönetilmesi için gerekli stratejilerin oluşturulması.
  • Risk yönetimi periyodu sonunda mevcut stratejinin performansının ölçülmesi

Hangi finansal risklerin şirketlerin finansal performansını nasıl etkilediği belirlenmelidir. Bazı durumlarda riskler şirketlerinin finansal performansını birebir ve doğrusal (linear) etkilerken, bazı durumlarda risk-sonuç ilişkisi daha karmaşık veya doğrusal olmayabilir (non-linear).

Risk haritasının oluşturulmasından sonra risklerin şirketin finansal performansını miktar olarak hangi büyüklükte etkilediğinin hesaplanması gerekmektedir. Risk hesaplaması olarak da nitelendirilen bu süreçte riskin doğru ve tutarlı bir şekilde hesaplanması önem arz etmektedir. Riskin olduğundan az hesaplanması, şirketlerin belirli bir risk iştahı çerçevesinde düşündüğünden daha fazla risk almasına neden olmaktadır. Bu tip bir hata, alınan aksiyonun şirketin risk iştahı ile uyumlu olmasını engellemekte ve riskin gerçekleşmesi durumunda beklenmeyen kayıplara neden olmaktadır. Riskin olduğundan daha fazla hesaplanması ise, şirketleri gereğinden fazla riskten korunma aksiyonu almaya zorlar. Bu durumda risk yönetimi doğası gereği potansiyel kazanımlardan daha fazla feragat edildiği için maliyet artmaktadır.

Şirketin riskleri engellemek veya kontrol altına almak için bir takım aksiyonlar alması gerekmektedir. Söz konusu aksiyonlar hesaplanan riskin büyüklüğü ve şirketin risk iştahına göre mevcut riskleri ihmal etmekten tam koruma altına almaya kadar çeşitlilik gösterebilir. Alınmak istenen aksiyonlar risk yönetimi stratejisi olarak nitelendirilmektedir.

Son olarak, uygulamaya konulan risk yonetimi stratejisinin performansının ölçülmesi gerekmektedir. Bu şekilde şirket bir sonraki risk yönetimi periyodunda geçmiş uygulamanın performansına göre uygulamadaki stratejiyi devam ettirebilir, bir takım değişiklikler yaparak yeniden uygulamaya alabilir veya tamamiyle uygulamadan kaldırabilir. Bu tarz bir karar, şirketin hedeflerine ulaşmasında önem arz edeceğinden, performans değerlendirilmesinin şeffaf, dogru ve tutarlı gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak, sadece türev ürünlerin nasıl çalıştığını anlamak finansal risk yönetimini sağlıklı bir şekilde uygulamak anlamına gelmemektedir. İyi bir risk yönetimi şirket içerisinde ortak bir anlayış ve bilinç dahilinde hedeflenen programa sadık kalınarak riskin yönetilmesi ve performansının ölçülerek raporlanması ile mümkün olmaktadır.

Tartışma

Finansal Risk Yönetimi’ için 4 yanıt

  1. Şirketimizde risk ve hazine yönetimini yeni oturtmaya başladığımız şu dönemde güncel ve sağlıklı bilgilere aracılığınızla ulaşma fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Takipçiniz olacağımdan emin olabilirsiniz. Sizden ricam güncel ve uygulanabilir hedging teknikleri – özellikle reel sektör döviz kuru riskleri- hakkında da detaylı bilgilerinizi paylaşmanız. Çok teşekkür ederim.

    Posted by Murat Y. | Mart 29, 2012, 1:58 pm
    • Murat Bey,

      Bloguma gostermis oldugunuz ilgi ve alaka hem beni yaptigim is konusunda cesaretlendirdi hem de oldukca mutlu etti diyebilirim. Elimden geldigince ve makul seviyede bilgi ve birikimimi bu blog sayesinde sizlere aktarmaya calisiyorum. Yararli olduguna cok sevindim. Tabiki bunun onundeki en buyuk engel zaman. Arzu ettiginiz alan ile ilgili olarak da zaman buldukca yeni bilgiler paylasiyor olacagimdan emin olabilirsiniz. Tekrar tesekkurler.

      Gunes Sari

      Posted by Gunes Sari | Mart 30, 2012, 2:19 pm
  2. Güneş bey selam,
    Hedge ile ilgili yazınızı yeni okudum.
    Çok faydalı oldu .
    Teşekkür ederim.
    Yeni yazılar yazarsanız da sevinirim.
    Alaeddin

    Posted by alaeddin | Aralık 21, 2017, 10:03 am

Trackbacks/Pingbacks

  1. Geri bildirim: Efektif Fiyat ve Hedge Maliyetinin Hesaplanması « finansal risk yönetimi - Nisan 16, 2012

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

Tum Yazilarim

%d blogcu bunu beğendi: